úterý 23. června 2015

VAROVÁNÍ PRO SAMO-PRODEJCE NEMOVITOSTÍ!

OD 1. ČERVENCE 2015 PLATÍ ZMĚNY V ZÁKONĚ 406/2000 Sb. O HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A PŘI PRODEJI NEBO PRONÁJMU VÁM HROZÍ POKUTA AŽ 100.000,- KČ!!

Při prodeji nemovitosti určené k podnikání či bydlení, která podléhá dle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií, má vlastník budovy za povinnost nechat si zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) již k samotné nabídce nemovitosti v inzerci, veřejném vyvěšení či inzerci v médiích. Jde o transakce založené na kupní smlouvě mezi prodávajícím a kupujícím. Veškeré ostatní transakce založené na převodech majetku, darování, dražby jsou mimo rámec povinností zajistit k tomuto PENB.

Jedná se tedy o prodej bytů, rodinných domů určených k bydlení, komerční nemovitosti a další. U všech objektů je tato povinnost od 50 m2 energeticky vztažné plochy, u bytů pro všechny typy bytů bez rozdílu velikosti energeticky vztažné plochy. Všechny takto prodávané nemovitosti musí být označené písmenkem energetického zatřídění nemovitosti s konkrétním označením výpočtem, který je deklarován v PENB.

Jestliže samo-prodejce nebo realitní makléř neoznačí nabízenou nemovitost již při samotném vystavení nemovitosti v inzerci, vystavuje se postihu ve výši 100 000 Kč za každý jednotlivý případ. Povinnost v případě prodeje, ať už RD či jiné nemovitosti, má její vlastník.

PENB dokládají, že nová nebo právě zrenovovaná budova splňuje požadavky na energetickou náročnost. Při prodeji či novém pronájmu nabízí zájemci ověřenou hodnotu, ze které lze – při typickém užívání – odvodit roční náklady na energie a nově doporučená opatření na zlepšení stavu, tedy i předpokládané investice. Jedná se o obdobu uvádění normované spotřeby u automobilu nebo například štítku s energetickou třídou na ledničce.

Kvalita specialistů, kteří jsou oprávněni vyhotovit PENB je různá. Množí se i případy, kdy energetický specialista neviděl danou nemovitost, a průkaz zpracoval tak říkajíc „od stolu“. Za takový hlavní výstražný signál považujte nabízející cenu a čas zpracování – pakliže je nabízena neúměrně nízká cena, anebo rychlé zpracování (do 2 dnů), tak to už samo o sobě má běžnému občanovi napovědět, že se nejedná o seriózní nabídku.

Pokud si nenecháte zpracovat PENB nebo naletíte „specialistovi“, který špatně vyhotoví PENB, vystavujete se tak velkému riziku, že po dobu až 5 let po uzavření kupní smlouvy má kupující nárok na reklamace kupní smlouvy, u které nebyly splněny všechny zákonem vyžadované dokumenty a informace s nemovitostí spojené.


Jestliže chcete prodat nebo pronajmout svoji nemovitost, tak neriskujte! Dnes se vám prodej či pronájem nemovitosti bez realitky může pěkně prodražit. Stačí svěřit prodej či pronájem vaší nemovitosti MALEK REALITY. My vám zajistíme profesionální zpracování PENB s garancí. Budete to mít bez starostí a vyhnete se vysokým pokutám. 

Volejte 733 785 750 kdykoliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat